Avrupa Uzay Ajansı, karanlık maddenin önemli bir veri setini kamuoyuyla paylaştı

Euclid görevi, evrenin büyük ölçekli yapısının, karanlık madde ve karanlık enerji hakkında daha fazla bilgi sunmasını amaçlıyor.

Karanlık evreni keşfetmek için fırlatılan bir Avrupa uzay teleskobu, uzak galaksilerle ilgili yeni veriler yayınladı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yönetilen Euclid gözlemevi, Çarşamba günü, görev kapsamında 26 milyon galaksinin şekillerini ve konumlarını haritalandırarak, üç kozmik alanın detaylı önizlemelerini sundu. Bu veriler, milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksilerin daha ayrıntılı incelenmesine olanak tanıyacak.

ESA Bilim Direktörü Carole Mundell, “Euclid’in ilk verilerinin yayımlanması, bilim insanlarının evrenin en büyük sırlarından bazılarına dair yeni keşifler yapmalarını sağlayacak bir veri kaynağının kapılarını aralıyor,” dedi. “Bu, ESA’nın gelecekteki bilimsel gelişmelere katkıda bulunma taahhüdünü yerine getirmesinin bir örneğidir,” diye ekledi.

2023 yılında Florida’dan fırlatılacak gözlemevi, evrenin sürekli genişleyen yapısını ve karanlık enerji ile karanlık maddenin rolünü anlamak için bir kozmik atlas oluşturarak önemli veriler sunmayı hedefliyor.

Euclid’in altı yıl boyunca 1,5 milyardan fazla galaksinin görüntüsünü alması ve her gün yaklaşık 100 GB veri göndermesi bekleniyor. ESA ayrıca, bu devasa veriyi analiz etmek ve düzenlemek için yapay zekanın önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Euclid Konsorsiyumu’ndan bilim insanı Mike Walmsley, “Sadece ölçümleri elde etmekle kalmıyoruz, aynı zamanda bu verileri analiz etmek için araçlar geliştiriyoruz. Böylece, geçmişte bu tür büyük verilerin analiz edilmesinin yıllar süren sürecine kıyasla, çok daha kısa bir sürede ileri düzey bilimsel sonuçlar elde edebileceğiz,” dedi.